Krönika [2003-10-27]

Nedslag i en experimentell festival

 

 „…Kate Pendry, bredvid Superamas, representerar högkvalitativ internationell performance. Pendry gör det mest minimalistiska man kan tänka sig. Hon står på en svart scen och berättar en historia. Hon berättar om en resa hon gjort – som sensationsturist till Kosovo, en detaljrik resa in i Europas saltaste sår. Innan resan inleds skär hon tre distinka sår i armen. Hon berättar med all önskvärd tydlighet vad hon genomgår på resan från Oslo, men svarar och analyserar aldrig varför hon for. Den frågan bollas över till oss istället.

"I ett tillsynes enkelt upplägg med citat bland annat ur en Fat Boy Slim-video och Tarantinofilmer dikteras ett starkt konceptuellt fundament."

Superamas söker ett möte mellan konstpraktik och scenkonst. Videoinstallationer, fotoutställningar likställs med själva föreställningen. På scenen spelar dessa fyra konstnärer (från Österrike och Frankrike) upp tre scener som tas om spolas tillbaka och förändras. Två gogodansare hjälper de fyra manliga konstnärerna att ställa frågor kring identiteter, tid och verklighet. I ett tillsynes enkelt upplägg med citat bland annat ur en Fat Boy Slim-video och Tarantinofilmer dikteras ett starkt konceptuellt fundament. Målet är att utsätta oss för samma dogmatiska bilder som vi möter varje dag i media och reklam, som onaturligt stora bröst, välsvarvade kroppar som handelsvaror, som objekt eller som försäljningsargument. Vi konfronteras med våra egna blickar och våra fördomar och tankar blottläggs för oss själva.

Superamas får avluta min rapport från Bergen. I två dagar kom jag inte loss ur deras svårhanterade hala grepp. I en suverän balansakt mellan det dåliga, det precisa, mellan det medvetna och det omedvetna, liksom mellan det verkliga och det fiktionella. Det finns inga enkla svar. Inga raka sanningar. Hör du en sån var säker på att det är en förenkling, tycks de säga.

   Som sammanfattning efter en intensiv helg: Vågar man släppa sina invanda kvalitetssystem och stipulera nya kan man hitta sätt att skaka om sin publik med andra medel än de konventionella. Se där en (förenklad) lärdom att skriva ut på skrivaren och hänga på väggen.

 

Danjel Andersson, nummer.se